DE RAND – WAARDE AAN HR

Visie op Human Resources

Human Resources hoeft niet moeilijk te zijn (dit wordt het nog wel eens gemaakt). Mijn visie op HR is tweeledig:

  • Iedere organisatie heeft een missie en doelen waar aan gewerkt wordt. HR is de partij die ervoor zorg dat er een situatie ontstaat waarin medewerkers optimaal aan deze doelen kunnen werken. Met behulp van de medewerkers wordt de missie behaald.
  • HR heeft de verantwoordelijkheid om een eerlijk klimaat te creëren in de organisatie.

Deze kijk op Human Resources vormt de basis voor De Rand. Lees hieronder meer over het ontstaan en de naam van De Rand.

Het begin

Op 1 mei 2019 is het dan zover, De Rand komt tot leven. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel is een feit, champagne in de glazen, adrenaline door mijn lijf. Na bijna vijf jaar voor het Customer Support Center van IKEA gewerkt te hebben in verschillende rollen, is het tijd voor een nieuwe stap.

Eerlijk is eerlijk, in eerste instantie dacht ik niet na over het starten van mijn eigen bedrijf. Ik richt mij begin 2019 op HR-vacatures en de organisaties die mij interessant lijken om voor te werken. In de sollicitatiegesprekken merk ik echter dat de match er niet is. Ik maak zelf de keus om mij uit het proces terug te trekken of de organisatie laat weten niet verder te willen. Wanneer ik hier nu op terugkijk ben ik blij dat dit zo is gelopen. We zouden niet gelukkig zijn samen. Hoe mooi is het dat wij dit in een dergelijk vroeg stadium van elkaar weten!

Het is een vriendin die over werken als zelfstandige begint, het zaadje is geplant. Als een soort inception wordt dit idee groter en groter en hoe meer ik er aandacht aan besteed hoe meer energie ik voel voor het starten van mijn eigen bedrijf. Ik bezoek de startersdag van de Kamer van Koophandel, spreek met andere ondernemers en leg mijn ideeën voor aan mijn vrouw. Ondanks het net kopen van een huis en het verwachten van onze eerste kleine staan alle lichten op groen. Ik ga mij richten op interim-HR en adviesopdrachten binnen het vak Human Resources. De eerste opdracht volgt snel, een maand na de inschrijvingsdatum bij de Kamer van Koophandel!

De naam

Daar waar veel goede ideeën ontstaan met een glas wijn in de zon op een terras (bij mij in ieder geval), is dit voor mijn bedrijfsnaam ook het geval. Op een mooie lentedag komen verschillende namen voorbij waarbij de keus valt op De Rand. Het is kort, bondig en spreekt tot de verbeelding. Daarnaast omvat De Rand drie zaken die voor mij belangrijk zijn in mijn werk:

  • De Rand opzoeken in gesprekken met medewerkers, leidinggevenden en andere collega’s. Ik daag uit, spiegel en vraag door, dit met respect en een gezonde dosis humor. Samen komen we tot de kern en lukt het om te groeien. Ditzelfde doe ik met HR-processen en de mensen die hieraan bijdragen.
  • Over De Rand lopen is spannend, laat mij de handreiking zijn die nodig is. Wanneer ik vroeger over een randje liep, bijvoorbeeld bij een fontein of op een pleintje, dan was dit spannend en lukte dit niet direct zelfstandig. Ik had een hand nodig die mij hielp dit te doen. Deze handreiking ben ik wanneer het op HR-processen aan komt. Daar waar medewerkers of leidinggevende dit moeilijk vinden, maak ik het makkelijker. Ik leg uit, verduidelijk en zorg ervoor dat HR begrijpelijk is voor iedereen. In processen analyseer en versimpel ik waardoor deze beter werken.
  • Alleen bij De Rand kun je echt genieten van het uitzicht. Met mijn vrouw heb ik tweemaal een vulkaan beklommen, de weg ernaar toe vroeg om inspanning en was spannend, het uitzicht was subliem! De weg naar een bepaald doel is niet altijd makkelijk of direct te begaan. Soms struikel je, soms maak je een fout en soms lijk je niet verder te komen. Dit is niet erg, hier leren we van en dit brengt ons juist naar een beter eindresultaat. Door De Rand te bereiken kunnen we ultiem genieten van wat we hebben gepresteerd. Dit geldt ook voor onze doelen, wanneer we deze behalen kunnen we vieren en mogen wij trots zijn op wat we bereikt hebben.

“De mooiste bloemen bloeien aan De Rand” – Wanneer je durft (risico aangaan om voordeel te behalen), ontstaan de beste resultaten.

Waar wacht je nog op? Samen De Rand opzoeken en genieten van het uitzicht? Neem contact op!