OVER NATHAN OTERDOOM

Het begin

Geboren in Apeldoorn, via Venray in Leeuwarden terechtgekomen waar ik ben opgegroeid met mijn moeder en zus. Aangezien mijn moeder in haar eentje was, werkte zij fulltime en was zij verantwoordelijk voor de opvoeding (respect voor mijn moeder!). Hierdoor hebben mijn zus en ik al vroeg zelfstandig leren zijn en een groot verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkeld. Het fulltime werken van mijn moeder betekende ook dat mijn zus en ik het overgrote deel van de week naar de kinderopvang gingen. Dit vond ik geweldig! Heerlijk om andere kinderen op sleeptouw te nemen, spellen te organiseren en te kijken hoe anderen op mij, maar ook op elkaar reageren. Volgens de groepsleidsters hadden zij geen werk wanneer ik aanwezig was. Hier ligt het begin van mijn interesse in gedrag van mensen.

Opleiding

Deze interesse in gedrag, in mensen en hoe de wisselwerking is van mensen op elkaar is nooit meer weggegaan. Op mijn 17e besloot ik daarom om na de havo te starten met de opleiding pedagogiek. Dit staat voor opvoedkunde waarin ik mij met name bezighield met de manier waarop ouders hun kinderen opvoeden en wat voor invloed dit heeft op kinderen. Een machtig interessant vak, waarin ik enige tijd heb gewerkt. Ik wilde echter kijken naar het gehele systeem (ouders, omgeving etc.) en dit was niet altijd mogelijk. Daarnaast raakte ik te betrokken bij de jongeren die ik begeleidde, wat voor mij het teken was om een iets zakelijkere richting op te gaan. Dit werd psychologie aan de universiteit. De vakken waren geweldig interessant, maar de hele dag in de boeken bleek niets voor mij. De vakken ‘organisatiepsychologie’, ‘groepsdynamiek’ en ‘macht in organisatie’s’ spraken mij enorm aan. Wow! Dit zijn precies onderwerpen die mij van nature trekken, hier moest ik meer mee doen!

Eén van de beste keuzes in mijn leven: starten met de opleiding Human Resource Management. De opleiding heb ik in drie jaar kunnen afronden door een aantal vrijstellingen, maar ook door in mijn eerste jaar meer punten te halen. Hard werken, maar het gaf me zoveel energie dat ik door de studie heen vloog. Het werken als HR-professional was een feit!

Daar waar ik met mijn keuze voor HR goed op mijn poten terecht ben gekomen, had dit eerder in mijn leven anders kunnen lopen. Positiviteit en energie was enige tijd weg en een andere gemoedstoestand had de overhand.

Aan De Rand en er bijna over

Grote invloed op mijn leven en hoe ik nu in het leven sta zijn twee periodes waarin ik zwaar depressief ben geweest. In mijn 17e en 21e levensjaar heb ik gedacht aan zelfdoding en op het punt gestaan om dit uit te voeren. Zonde! Zo weet ik nu al jaren. Door intensieve behandeling door een psycholoog (wat een heldin!) en mijzelf leren kennen, heb ik grip gekregen op mijn gedachten en hiermee mijn leven. Nog mooier, het maakt dat ik nu met veel energie en positiviteit in het leven sta, kan genieten en vol overgave werk, train en leef. Helaas is dit lot niet voor iedereen met een depressie weggelegd. Herken jij dit soort gedachtes bij jezelf? Of is er iemand in je omgeving met depressieve klachten? Wacht niet langer en neem contact op met 113. Ik wil dat jij leeft!

Genieten van De Rand

Lerend van de mindere periode’s in mijn leven en het vinden van het juiste vak (HR) die geweldig aansluit bij mijn talenten en interesses, kan het genieten beginnen. Doordat ik startte met psychologie verhuisde ik naar Groningen, kort hiervoor leerde ik mijn vrouw in Leeuwarden kennen. We spraken af om onze relatie een kans te geven, wat is de afstand Leeuwarden-Groningen? Niets bleek al snel! Sinds dien zijn we niet meer te scheiden, hebben een huis gekocht in Groningen en zijn sinds 2019 trotse ouders van een dochter. Een heerlijk leven waarin ruimte is voor elkaar, om te groeien en dingen uit te proberen. Er is ook steun, geborgenheid en liefde, fantastisch!

Een prachtig gezin, een heerlijk professioneel vak en dierbaren om mij heen met wie ik op verschillende manieren van het leven geniet. Het leven aan De Rand is mooi.