Jij hebt geen talent omdat je niet mijn smaakje bent!

14 sep, 23

Ongeveer een maand geleden kwam mij het nieuws ter ore dat restaurant De Leest in Vaasen (drie sterren) aan het eind van het jaar stopt. Huilen! Tranen met tuiten! Nou ja, zo erg was het niet, maar wat mij betreft zonde dat Jacob Jan Boerma en Kim Veldman stoppen met dit restaurant (Jacob Jan blijft koken, HALLELUJA). Voor diegenen die mij goed kennen, ik ben dol op eten en wijn. Jacob Jan is één van de beste chefs in Nederland en ik was dan ook verheugd toen ik na mijn bezoek de kans kreeg om in de keuken te kijken en met hem te spreken.

Bah ik lust dat niet

Als een klein jongetje die zijn superheld ontmoet, liep ik toch enigszins gespannen door de keuken. Al snel ging het over eten en wijn en de verschillende technieken die chefs gebruiken om tot prachtige creaties te komen op het bord. Soms komt het voor dat de gast een component van het gerecht niet lekker vindt en daarmee het respect voor de techniek (en talent) uit het oog verliest. Zonde! 

Over smaak valt niet te twisten

Een schilderij van een beroemde schilder, bijvoorbeeld Wassily Kandinsky kun je spuuglelijk vinden, terwijl de techniek die de schilder laat zien en wat hij betekende voor zijn tijd geweldig is. Kunnen zien wat een talent deze chef en de schilder hebben, zonder dat het direct jouw smaakje is, is waar het mij om draait. 

Maar talent dan?

In mijn optiek geldt dit voor iedereen. Ieder mens heeft een talent, dat maakt mensen juist zo mooi! Hierbij maakt het niet uit waar je vandaan komt, in gelooft, hoe oud je bent, nooit koffie haalt of anders bent dan ik. Bij talent is het belangrijk om te ontdekken wat je talent is, datgene doen waar je van nature goed in bent zonder dat het energie kost. Dit is niet altijd even makkelijk, bij mij heeft het even geduurd voordat ik wist wat mijn talenten zijn.

De superheld

Je eigen talent zien is één, het talent van een ander zien twee. Mensen (ik ook) zijn vooringenomen en geneigd om datgene wat hetzelfde is als positief te zien en tegen hetgeen te zijn wat anders is. Hierdoor is het lastig om het talent te zien van je teamgenoot die je om wat voor reden dan ook als schurk ziet. Wat een held(in) ben je dan ook als je de waarde inziet van het talent van je teamgenoot die net even anders is dan jij. 

Wanneer we waarde zien in alle verschillende smaken en hier bewust mee omgaan, kunnen wij net zo excelleren als Jacob Jan en Wassily en anderen helpen om ook te excelleren!

 

Ben jij nieuwsgierig hoe we naar talent kijken bij Rebelpoint? Of hoe wij teams trainen in het leren inzien van hun talent? Neem dan contact met mij op! 

 

Meer blogs