Zo ging ik de strijd aan met mijn krokodil!

13 nov, 23

Inmiddels is het een halfjaar geleden dat ik mijn vaste baan op zei bij de geel blauwe meubelgigant. Een prachtig bedrijf om voor te werken, waarbij de normen en waarden van het bedrijf overeenkwamen met mijn eigen. Toch speelde ik al een tijd met de gedachte om iets anders te doen, maar ik durfde niet. Mijn reptielenbrein won het van mijn menselijk brein (neocortex). 

Het reptielenbrein is sterk, zeer sterk en geprogrammeerd op maar één ding: overleven! Nu zie je mij natuurlijk direct met een fakkel achter mijn buren aan rennen om zo mijn eigen grot te verdedigen, in de huidige tijd gaat het over andere zaken. Een vast inkomen zodat we bijvoorbeeld een dak boven ons hoofd hebben en kunnen voorzien in voeding voor onszelf (en ons gezin). Begin 2019 kochten mijn partner en ik een huis in Groningen en later dat jaar verwachten wij ons eerste kind. Je begrijpt dat mijn reptielen brein zo groot was als een nijlkrokodil en mij vertelde om vooral te blijven doen wat ik deed. Ik had een vast contract, vast inkomen en een mooie toekomst in het verschiet. 

Ik kwam echter ook thuis zonder energie, haalde geen plezier uit koken of sporten en wilde veel slapen, maar sliep slecht. Uiteindelijk had dit effect op mijn werk en belande ik in een vicieuze cirkel. Zowel mijn zoogdierenbrein als mijn menselijk brein wisten wel beter, het is tijd om iets anders te gaan doen. Maar hoe overwin ik mijn eigen krokodil?

In de eerste plaats bewustwording. Beseffen dat je brein op een bepaalde manier werkt en dat dit heel natuurlijk is. Er is hierin geen goed of fout, het is de manier waarop wij geprogrammeerd zijn. Toen ik mij hier bewust van werd, begreep ik waarom ik verschillende driften en gedachten had en dat ik hierin mijn eigen keuzes kan maken.

Het tweede wat mij verder hielp is durf, de eigenschap waarbij je niet bang bent om een risico te nemen om voordeel te behalen. Dit is niet roekeloos zomaar iets doen, het gaat om het sturen van je gedrag om ergens beter uit te komen. De één heeft dit meer van nature dan de ander, hier kun je in groeien. 

Bewustwording en durf hebben er toe geleid dat ik mijn nijlkrokodil overwon. Ik kan en wil niet zonder mijn krokodil, laat ik daar duidelijk in zijn. Ik laat mij echter niet tegenhouden door dit reptielen brein, ook al is deze nog altijd sterk. 

De strijd aangaan is niet altijd makkelijk, maar ik help je hier graag bij!

Meer blogs